#

Rendszerek

5S rendszer

Az 5S-ről már gyártócégeknél dolgozók rengeteget hallottak, de egyre több irodai tevékenységet folytató cég is alkalmazza előszeretettel. Ezt a munkahely szervezési módszert japánban találták ki. Fő hatása az, hogyha megváltoztatjuk a dolgozók munkakörnyezetét, akkor ez hatással lesz a dolgozók viselkedésére és egyúttal a hatékonyságukra. Ha mindig tiszta és rendezett munkakörnyezetben dolgoznak a munkavállalóink, akkor jobb hangulatban, gyorsabban és ügyesebben képesek elvégezni a munkát.


5S előnyei:

- A munkavégzés helyén eltűnnek a felesleges szerszámok, itt gondolhatunk irodai környezetre is például tűzőgép, papírhalom, vonalzó, körző, kapocskiszedő, lyukasztó, spirálozógép elkerül az asztalról, mert az ott dolgozó csak digitálisan dolgozik a céges laptopján. Így ki tud alakulni egy fajta munkaállomási rend, ami tiszta és átlátható.
- Gyártócégnél ugyanez a helyzet csak ott más szerszámok tűnnek el a munkaállomásoknál.
- Ki tud alakulni egy hatékony és biztonságos munkakörnyezet, ezzel nő a munkamorál, ezáltal megvalósulhat egyfajta minőségi termelés és hatékonyabb lesz az elvégzett munka.


Az 5 darab S lépésenként:

1. Sort – Szortírozás (Seiri)
2. Set in Order – Rendrakás (Seiton)
3. Shine – Takarítás, Megtisztítás (Seiso)
4. Standardize – Szabványosítás (Seiketsu)
5. Sustain – Fenntartás és további fejlesztés (Shitsuke)


Személyes tapasztalatom, hogy a LEAN filozófia alkalmazásával a cégek nagy részénél kis energiabefektetéssel már komoly, látható eredményekre képesek a dolgozók hatékonyság szempontjából.


Bármilyen kérdésed lenne a rendszerrel kapcsolatban? Keress minket valamelyik elérhetőségünkön a kapcsolat menüpont alatt, szívesen segítünk!