#

Rendszerek

MSZ EN ISO 14001:2015 Környezetközpontú irányítási rendszerek.

Erről a szabványról már sokkal kevesebben hallottak, de azért még mindig sokan. Általánosságban szeretnek rá úgy hivatkozni az emberek, hogy „a környezetvédelmi szabvány”. Magyarországon egyre több cég kezdi el alkalmazni főleg környezetvédelmi törekvések miatt. Az elmúlt 4 éveben megfigyelhető, hogy a nagy németországi vevők előfeltételként szabják a 14001 szabvány meglétét beszállító választásánál. Ez a jelenség inkább gyártó és termelő cégekre vonatkozik.


A szabványalkotók fő céljai:

- a cégeket közelebb juttatni a környezetközpontú szemlélethez
- folyamatos fejlődés a szervezet környezeti politikájával együtt (itt a cég környezeti teljesítményére gondolunk)
- jogszabályoknak és egyéb akár önként vállalt követelményeknek való megfelelés
- integrálhatóság (a 14001 egybeépíthető és célszerű is integrálni a 9001-hez, így jelentősen kevesebb lesz a papírmunka, pl.: csak egy kézikönyv lesz, de tartalmazza mind a 2 irányítási rendszert.)
- dokumentált rendszer felépítése és fenntartása


Rendben. De miért is lesz jó nekem ez a rendszer?

- Mert ha tényleg a szabványban leírtaknak megfelelően csináljátok a mindennapjaitokat, akkor Ti is hozzájárultok a fenntarthatóbb jövőhöz.
- Két külső fél által tanúsított rendszerrel egy beszállító kiválasztási folyamatban, helyzeti előnybe kerülhettek.
- Hatékonyabbá, könnyebbé tehetőek a mindennapi munkafolyamatok.
- Akár teljesen új piacokra is be tudtok majd lépni a rendszer alkalmazásával pl.: egy környezetbarát alapanyagot választottok és ezzel egy szélesebb ügyfélkörhöz jutottok el vagy ha egy egyszerű, de jövőbe mutató innovációt alkottok.
- Nagyobb megbecsülést érhettek el az ügyfeleknél, hiszen Ti a mindennapi működés mellett, kiemelt figyelmet fordítottok a fenntartható környezetre is.
- A közvélekedéssel ellentétben nem csak papírhalmozás van a rendszer üzemeltetésekor. Ahol papírhalmozás van ott hanyag, nem átgondolt módon lett kialakítva az irányítási rendszer.


Bármilyen kérdésed lenne a rendszerrel kapcsolatban? Keress minket valamelyik elérhetőségünkön a kapcsolat menüpont alatt, szívesen segítünk!